Galgenzagers uit de Zaanstreek, Gladoren bij de buren

Hadden we vorige week de Leeuwarder galgelapper, nu is het de beurt aan de Zaankanter. In 1678 was er een oproer in de Zaanstreek, men was het niet eens met de belastingheffing op turf. De belasting bleef weliswaar gelijk maar werd geheven per kleinere turf dan voorheen. Het oproer breidde zich uit over de hele Zaanstreek en werd uiteindelijk met veel pijn en moeite de kop ingedrukt. Van de negen gearresteerde mannen werden er uiteindelijk drie ter dood veroordeeld en in Den Haag opgehangen. Dienende tot voorbeeld werden hun stoffelijke overschotten ten tweede malen opgehangen in Zaandam, aan nieuwe, speciaal daarvoor opgerichte galgen. De opstandelingen haalden echter de galgen neer en begroeven hun gehangen makkers. En sinds die tijd heten de Zaaankanters galgenzagers.
Dat hun buren uit Wormerveer een andere bijnaam hebben heeft natuurlijk zijn eigen oorsprong. De mannen die in de oliemolens werkten konden elkaar vanwege de herrie nauwelijks verstaan. Ze zetten daarom hun hand achter de oorschelp om een collega wel te kunnen horen. Die handen zaten echter onder de olie, reken maar dat die oren glibberig werden.

15 Comments

  1. Of ze trots zijn? Ik zou het niet weten. Ze zullen ermee moeten leven, vrees ik. Vaak zie je zo’ n naam terugkomen in bijvoorbeeld de carnavalsvereniging.

 1. Dat heb ik me nou altijd afgevraagd waar die namen vandaan kwamen. En ook of er voor Krommeniërs zo’n mooie naam is. Leuk!

  1. Even googlen levert het volgende op:
   Kom je uit Assendelft? Gortbuike!
   Uit Oostzaan? Dan ben je een Doppehokker
   Koekvreters wonen in Krommenie
   Koog aan de Zaan heeft Stijfselkneters
   Westzaners zijn Kroosduikers
   Wormerveer heeft zijn Gladoren
   Krentekakkers vind je in Zaandijk
   En Zaandammers zijn Galgenzagers

   Maar niet van iedere naam is de achtergrond/ oorsprong terug te vinden

   1. Goed om te weten. Van de gladoren wist, maar niet de herkomst.
    Maar ik heb nu wel een probleem: ik moet nu veel meer koek gaan eten 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.