Stoepeschijters of Kielschieters

Martha vroeg me of ik misschien wist waar de scheldnaam stoepeschijter voor Rotterdammer vandaan komt, wat is het achterliggende verhaal. Ik heb gezocht en niet gevonden, dat wil zeggen, de bijnaam stoepeschijter werd voor veel stedelingen gebruikt, ook Amsterdammers bijvoorbeeld, en de inwoners van Zierikzee of was het Terneuzen.
Voor Rotterdammers kwam ik wel het specifiekere kielschieter tegen en daar kleeft een geschiedenis aan die vergelijkbaar is met die voor de Benschopse berenschieter die vorige week hier passeerde.

Het verhaal gaat dat in de Rotterdamse haven een monsterachtige walvis was binnengezwommen. Een bedreiging voor de scheepvaart en dus werd de schutterij gewaarschuwd. Het ook toen al Rotterdamse devies geen woorden maar daden leidde tot een schietpartij waarbij het vermeende monster lekgeschoten werd. Nader onderzoek wees uit dat het om een omgeslagen sloep ging, een bijnaam was geboren.

6 Comments

  1. Op bruiloften en partijen zong men vroeger graag liedjes uit de vaderlandse ‘liederenschat’, zoals daar zijn:
    Daar bij die molen, die mooie mo…len, we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.
    En dan gaan we met z’n allen naar de Zaan, waar de wieken van de molen rustig gaan enz. enz.
    Jajem, jajem, jajem moet er zijn. En we nemen er twee, we nemen er drie….Ook zong men dan Hoeperdepoep zat op de stoep en laat ons vrolijk wezen….
    Zou dat lied mogelijk een voorlopige aanzet geweest kunnen zijn m.b.t. de herkomst van het woord waar Martha naar op zoek is? ­čÖé

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.