Fietsen op zondag

20160521_120910 (2)Inmiddels al weer twee jaar geleden stond ik in Bergambacht op een kunst- en hobbymarkt. Het was een heerlijke dag en ik had een prachtig plekje in het zonnetje. Niets verkocht maar dat mocht de pret niet drukken. Wel een boekje gekocht, Fietsen op zondag van Roel Botter. Roel is Bergambachter van geboorte en inmiddels onze polderdichter dus een beroemdheid in Krimpenerwaard.

Het boekje ging met de niet verkochte bundels van eigen hand in de doos en verdween uit zicht. Tot ik onlangs weer een bundel te vergeven had.

Toch maar eens lezen. De tekst achterop maakte duidelijk dat een deel van de verhalen autobiografisch van aard zijn en ik lees  graag verhalen met een historische achtergrond. Roel blijkt een jaartje ouder dan ik ben en beschrijft zijn jeugd in het dorp. Een heel andere wereld dan die ik in mijn jeugd als stadsjochie beleefd had. Zeker in de vijftiger jaren was dat een wereld van verschil. Fietsen op zondag, het laat zich raden, speelt zich af in een streng christelijk milieu, het milieu waarvan de schrijver al vroeg afstand zegt te hebben genomen. Maar ook in de recentere verhalen kom je af en toe nog wat bijbelse reflexie tegen.

Het is vooral een leuk boekje, goede sfeertekeningen en hier en daar een vleugje humor en verrassing. Zo zie je maar weer, een boek hoeft beslist niet van een bekende auteur te zijn.

10 Comments

  1. Kijk zie, zo is een boekje even uit het oog verloren en dan gaat het van hand tot hand ☺ ‘t Kan dus verkeren. En een boek hoeft inderdaad niet van een bekende schrijver te zijn om te kunnen bekoren. Zo hebben we in het pajotteland verscheidene dichters, hun mindere naambekendheid doet niets af aan hun dichttalent … idem zo voor andere kunstenaars.

  2. Wat leuk dat mijn boek zo ineens ‘vanuit het niets’ weer in de belangstelling geraakt. Ik werd er via facebook op attent gemaakt. Het boek bestaat uit 2 delen. Het is een impressie van de door dorpse bekrompenheid en religie beheerste jeugd van de schrijver. Daarnaast speelt een aantal verhalen zich in het recente verleden af waarin de huidige lossere moraal uitvoerig aan bod komt. Ook in deze verhalen zijn ervaringen van de schrijver verwerkt. Het boek maakte nogal wat los in Bergambacht. Eén koper bracht het zelfs geschokt terug bij de boekandelaar, vergezeld van op-en aanmerkingen in de marge, en eiste zijn geld terug. De boekhandelaar nam het uit de handel, geschrokken door de reacties uit zijn bevindelijke klantenkring, maar bleef wel werk van Siebelink en Wolkers verkopen natuurlijk. Dat lazen ze toch niet.

    1. Zelfs in Pajottenland weten ze nu van het bestaan 😉 Bij die boekhandelaar koop ik denk ik wel eens een tubetje verf. Ik zal hem er niet op aanspreken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.