Eerlijke sport

Er is geen mens hetzelfde. We kunnen wel op basis van afspreken onderscheid maken. Het verschil tussen man en vrouw bijvoorbeeld. En dan kun je in een grijs gebied terecht komen. Zoiets leidde in de atletiekwereld tot problemen met atletes die bovengemiddeld het mannelijke hormoon testosteron ontwikkelen. De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya bijvoorbeeld.

De atletiekfederatie vindt het niet eerlijk dat zo iemand voordeel haalt uit een van het normale afwijkende lichaam. Zo lust ik er nog wel een, de lange afstandslopers uit Kenia en Ethiopië heersen al sinds jaar en dat omdat ze nu eenmaal een gunstige lichaamsbouw voor deze tak van sport hebben. De zaak wordt nog gekker, het geldt alleen voor de middenafstanden, niet voor de sprintster, niet voor de lange afstandloopster.

De een heeft hier een voordeel, de ander daar. Maar met alleen dat voordeel win je geen wedstrijden. Trainen, voeding aanpassen, mentale gesteldheid, het is allemaal hard nodig.

Het is niet eerlijk om, als indertijd de dames uit de DDR deden, de testosteronspiegel met medicijnen op te voeren. Doping dus. Maar lichaamseigen?

Wat is trouwens eerlijk, anders dan opzettelijk Valsspelen. Ajax had volgens de trainer van de Spurs voordeel aan een extra dag rust. Ajax pareerde met de opmerking dat het budget van de Spurs een veelvoud is en ze dus makkelijk een grotere en betere selectie bij elkaar kunnen kopen.

Sporters en omstandigheden, je kunt nooit alles voor iedereen gelijk trekken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.