Zoutarm, suikervrij

Sinds mijn moeder tweede helft zestiger jaren over ging van gekookte melk naar koffiemelk in ons bakkie troost ben ik mijn koffie zwart gaan drinken, geen melk, geen suiker. Gewoon omdat ik dat lekker vind! Zestiger jaren, de tijd dat Joris Driepinter ons nog drie glazen melk per dag adviseerde. De tijd dat zuurkool met vette jus heel gewoon was, je moest eten, zeker zolang je in de groei was.
We hebben nooit veel zout gebruikt in ons zelf bereide eten. Dat is helemaal niet nodig, gaat vaak zelfs ten koste van de smaak. Maar op mijn eitje heb ik toch wel graag een snufje.
Sinds die zestiger jaren is er veel veranderd. De eisen die we tegenwoordig aan ons voedsel moeten stellen, de hoeveelheden van het een en ander die nog goed voor je zijn en die net te veel van het goede zijn. De min of meer stiekeme toevoegingen door fabrikanten die het welhaast onmogelijk maken om je aan de voorschriften te houden. De veranderende normen, toegestane meetwaarden die almaar omlaag gaan. De persoonlijke correctie die de diëtiste me toestaat in verband met mijn persoonlijke omstandigheden.
Pff, ik geloof het allemaal wel. Je moet toch ook nog een beetje kunnen genieten van het leven!

4 Comments

  1. Goede vriend,
    Ge vindt me geheel aan uw zijde waar het uw bijdrage betreft m.b.t. toegevoegde suiker en zout.
    Je kunt het zo gek niet bedenken of overal menen fabrikanten dergelijke toevoegingen te moeten doen. Vooral suiker is een boosdoener. In de spreekkamer van mijn huisarts zag ik een foto hangen waarop staat afgebeeld hoeveel klontjes er bijv. in een glas cola zitten. Ik dacht 6. Overal zit suiker in, zelfs in rookvlees, ham, karnemelk, boter enz. enz. Bovendien zijn heel veel artikelen verpakt in plastic, …. Allemaal troep. Maar een beetje zout op een eigie….een plakkie ouwe kaas op een sniggie roggebrood….tenslotte moet je toch ergens aan dood gaan, maar dan hebben we in elke geval toch een prettig leven gehad…

  2. Ja hé… het is best wel oppassen geblazen. Zeker al die verborgen suikers zijn een echte plaag en maken dat je voor je het weet aan je limieten zit. Gelukkig zijn er genoeg recepten te vinden waarin alles evenwichtig verdeeld is en die maken dat een zonde zo af en toe best wel kan. Vaak is het ook een kwestie van keuzes maken dus ‘of dit, of dat’ maar niet ‘en’. Tenslotte komt er morgen nog een dag 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.