IJsheiligen

Al rond het jaar 1000 wisten onze voorvaderen het al, tot half mei kan het ‘s nachts vriezen. En, omdat er een heiligenkalender is worden de heiligen wier naamdag van 11 mei tot 14 mei worden gevierd de ijsheiligen Het gaat hier om Sint Mamertus (11-5), Sint Pancratius (12-5), Sint Servatius, de patroonheilige van Maastricht (13-5) en Sint Bonifatius die in het jaar 754 bij Dokkum door de heidense Friezen werd vermoord (14-5).

Dat zijn zo van die triviale weetjes, onthou ze, het kan van pas komen wanneer je een televisiequiz meespeelt of het spelletje Trivial Persuit een keer wil winnen.

De noordenwind maakte het fietstochtje gistermiddag toch wel wat koud. Verder heerlijk hoor, in het zonnetje door de prachtige Krimpenerwaard. En ook afgelopen nacht daalde het kwik weer flink tot bijna onder nul. Het valt me op dat tegenwoordig de boomgaarden overkapt zijn om de bloesem tegen nachtvorst te beschermen. Maar goed, een zwaluw mag dan nog geen zomer maken, ik heb er weer genoeg gezien in de polder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.