Rode kool op maandag

Gistermiddag ontving ik een e-mail met een vreemd verhaal. Dat wil zeggen, mij komt het bijzonder ongeloofwaardig over maar ik ben dan ook een ongelovige Thomas. Graag leg ik je de kwestie voor met daaraan de vraag gekoppeld of je dit soort (bij)geloof herkent en mogelijk ook andere voorbeelden kent.

Goede vriend,

Kortgeleden publiceerde je een recept van hachee met rode kool, dat men op diverse wijze kon nuttigen.
Dit gerecht deed me denken aan de van moeder op dochter overgegane overlevering, dat men op maandag geen rode kool eet. Althans volgens mijn schoonmoeder, tantes en ook de zus van mijn wederhelft , want zo wil de overlevering, die aten nimmer op maandag rode kool, want dan volgt er ruzie.

Ikzelf heb deze vreemde gewoonte altijd lachend naar het rijk der fabelen verwezen, maar onlangs geschiedde het, dat iemand, met lak aan dit verhaal, toch een daverende ruzie met haar wederhelft kreeg.

Op een goede dag vertelde de zus van mijn vrouw aan een vriendin, dat zij nimmer rode kool op maandag zou eten vanwege het gevaar dat er ruzie zou ontstaan.
De vriendin barstte hierop in een bevrijdende schaterlach uit.
“Meid,” wat een onzin was het commentaar.
“Nou let maar op hoor, het is echt waar.”

De volgende morgen gaat de telefoon.
“Oh, ik moet je wat vertellen, mijn man en ik hebben gisteren zo’n daverende ruzie gehad. Ik eet voortaan nooit meer rode kool als het maandag is, dat snap je wel he?”

Goede vriend wellicht worden er nu onder jouw lezers ook sommigen gevonden, die deze ervaring hadden.
Maar ik weet natuurlijk niet of dit stukje voor plaatsing in aanmerking komt….Dan zullen wij het niet aan de weet komen of hier enige waarheid aan verbonden dient te worden… Voor de goede orde deel ik u thans mede, dat wij a.s. dinsdag van dit gerecht hopen te smullen, zonder het uiten van onverdraagzaamheden jegens malkander..

met een hartelijke groet,

Jan

3 gedachten over “Rode kool op maandag

Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑