Op zoek naar een verleden

Eerder meldde ik bezig te zijn met een onderzoek naar de rol die een oom van me in het Haags verzet in de tweede wereldoorlog speelde. We doen dat met zijn drieën en hebben al het nodige boven tafel gekregen. Vooral veel speuren in archieven, mensen die uit eigen ervaring over die periode kunnen spreken hebben we nog niet kunnen vinden. En, omdat er weinig verteld werd komt er ook niet veel uit de overlevering. Maar alle beetjes helpen en literatuuronderzoek leert ons ontdekkingen te plaatsen.

Gisteren hebben we, Theo, Betty en ik de tussenbalans opgemaakt, vastgesteld wat de grenzen van het project voor ons zijn en de punten waar we op aanvullende informatie moeten zoeken beschreven en verdeeld. Met andere woorden, we kunnen verder en kennen ons einddoel. Op naar de volgende ronde.

Ik vind het een geweldige leerzame ervaring en de tot nu bereikte resultaten geven goede hoop op een verantwoord eindresultaat. Met andere woorden, een prachtige klus!

2 Comments

  1. Inderdaad een boeiend project.
    Doordat we ons ook verdiepen in de omstandigheden er om heen (zie bijv plaatje hierboven), krijgen we een genuanceerder beeld van de Tweede Wereldoorlog. En ik verbaas me steeds weer, dat er in de archieven nog zo veel te vinden is, al moet je wel erg diep zoeken en soms een beetje geluk hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.