Herman de Man

Iedere streek heeft wel zijn eigen kroniekschrijver en hier is dat Salomon Hamburger die onder het pseudoniem Herman de Man verhalen schreef over het leven in de Lopiker-, Krimpener- en Alblasserwaard.

De Man is vijfenzeventig jaar geleden overleden en daarom wordt deze maand in de regio aandacht aan hem besteed. Onder andere zijn er een vijftal fietstochten te maken langs plaatsen die in de streekromans een rol spelen.

Bijvoorbeeld over de boerderij Water snood, waar dijkgraaf Gieljan Beijen een evacuatie van de Lopikerwaard moet voorbereiden wanneer de Lek buiten haar oevers dreigt te treden. Door de  televisieserie Het wassende water kreeg dit verhaal landelijke bekendheid. Op een van de fietstochten kom je langs de boerderij van Kromwijk bij Cabauw waar de televisieserie deels is opgenomen. Of langs de Bovenberg, Bergambacht, waar het boenhok voor die opnames te vinden is. Op bijgaande foto de boerderij in de Hoenkoopse buurt, net ten zuiden van de Hollandsche IJssel bij het pittoreske Oudewater.

Andere bekende plaatsen uit de verhalen zijn Vuilendam bij Brandwijk in de Alblasserwaard, het Veerhuis van Jaarsveld -waar van alles gebeurde wat God verboden had- en Bonrepas, in de volksmond de Boenderpas. Of de route die de twee zwervers, Sjef en Jochem  liepen van het logement in de Koestraat in Schoonhoven  tot het Paardeveld in IJsselstein, onderweg op vaste adressen een hapje en een glas melk kregen in De kleine wereld.

De uitspanning, behorend bij het logement waar Sjef en Jochem na hun overnachting aan hun wandeling begonnen. De uitspanning diende als stal en stalling voor paard en koets van de logés. In de muren binnen zitten nog de ringen waaraan de paarden werden vastgezet.

De verhalen mogen dan bijna een eeuw oud zijn, voor degenen die deze regio een beetje kennen zijn veel plekken te plaatsen. Lees De kleine wereld en fiets dan vanuit Schoonhoven via Cabauw, Uitweg en Lopikerkapel met een ommetje langs het Klaphek bij Zandveld naar IJsselstein, je kunt bijna precies aangeven waar ze in het verhaal liepen. Natuurlijk, de smidse is er niet meer maar daar staat nu een handel in ijzerwaren en gereedschappen onder dezelfde naam, met andere woorden, het bedrijf van toen is kennelijk met zijn tijd meegegaan.

Ik vind dat herkenbare leuk, het helpt je in de beschreven scènes in te leven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.