Lijn

Op internet kwam ik de voor de hand liggende verklaring voor de naam Lijnmarkt tegen, op deze aan de Utrechtse Oudegracht gelegen markt werd in vroeger jaren touw verkocht voor de tuigage van de handelsschepen. Lijn kom je ook in andere steden tegen vaak, bijvoorbeeld in Lijnbaan. Zo’n Lijnbaan was in feite de fabriek waar de touwslager zijn touw maakte. Garens van meest hennep werden in elkaar gevlochten en die vlechten werden ook weer vervlochten tot er een touw van de gewenste dikte en sterkte gemaakt was. Zo’n lijnbaan kan wel 300 meter lang zijn. Dat slager in touwslager komt dan weer van de slag die de haken maakten om de verschillende draden in elkaar te vlechten. Ze trekken een lijn en iemand aan het lijntje houden verwijzen naar de betekenis touw of draad.

Maar lijn kom je ook tegen in lijn(zaad)olie. Lijnolie werd onder meer gemaakt om in linoleum te verwerken en ook olieverf heeft deze olie als basis. De lijnolie werd met molens uit vlas getrokken en vooral in de Zaanstreek was er een grote industrie in het verleden. Krommenie vinyl komt niet voor niets daar vandaan. Op de Zaanse Schans staat ook nog een molen waarin het procedé van verf maken uiteengezet wordt.

In dienst hadden we lijntrekkers. Deze mannen legden letterlijk de verbindingslijnen, draden van a naar b via welke de telefooncommunicatie verliep. Toch zijn dit andere lijntrekkers dan de lanterfanters die we ook deze naam geven. Al schijnt ook die benaming uit het leger te komen.

En dan heb ik het nog niet gehad over de ideale lijn en langs de lijn staan. Allemaal strepen die grenzen aangeven, net als in  op de lijn schrijven. En over lijnen in de zin van op zoek naar de ideale BMI, aankomen maar vooral afvallen dus. Noch over OV-lijnen en wat dies meer zij.

 

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.