De koperen knop

20150519_145011We hadden niet al te veel tijd, er stond ook nog een uitgestelde verjaarsvisite op het programma. En dus gingen we op zoek naar een klein museum, ergens in de buurt. We kwamen uit in Boven Hardinxveld, in de Alblasserwaard. Ongeveer 16 kilometer van huis maar er zat wel een veerpont tussen. Een oude verbouwde boerderij langs de Giessen, een prachtig riviertje, met als uithangbord De koperen knop. Een streekmuseum met wisselende exposities. Wat dat laatste betreft, we hadden pech. Vorige week Dinkey Toys, volgende week linnen en deze week de ombouw. Maar daarom niet getreurd, zoveel tijd hadden we toch niet en antwoord op de vraag hoe men in deze streek in voorbije tijden leefde biedt genoeg.
20150519_143149De hoeve is ingericht zoals dat rond 1900 geweest moet zijn, soms iets eerder, soms ook wat later. Typisch voor dit deel van het land is het niveauverschil tussen de verschillende vertrekken. Sinds de Elisabethsvloed bouwde men twee ingangen, een op straatniveau en een in de hoop ook bij hoog water nog binnen te kunnen komen. En op dat niveau lag natuurlijk de woonkamer, alleen bezocht wanneer dominee of arts langskwam.20150519_142959 En ook de bedstee met kribbe voor de baby en laden voor de ondergeschoven kinderen, ik schreef daar eerder over. Het spreekwoord aan de haal gaan kwam ter sprake, de haal is een stang boven de haard waaraan men op de gewenste hoogte een ketel ter verwarming of om warm te houden kon hangen. Ook op zijn centen zitten mocht je letterlijk nemen. Een ingenieus soort ketel die gevuld met water in de haard geschoven werd werd een konkel genoemd, tijdens het koken van het water konden de meiden even lekker konkelen. Of hier sprake is van de kip of het ei is de vraag die ook onze gids niet kon beantwoorden.
Op zolder troffen we Trijntje, opgegraven tijdens de aanleg van de Betuwespoorlijn, samen met haar (of andermans) hond, Spoor. Trijntje moet hier 6700 jaar geleden gewoond hebben.
20150519_143557Het museum had ook nog een buitengebeuren met smidse, hoepmakerij (hoepels voor tonnen) en wetenswaardigheden over het platteland, de weiden, bongerds en dergelijke.

4 Comments

      1. Haha ja inderdaad. Maar ik heb me in de wegbeschrijving laten vangen door het feit dat er Rotterdam bij staat en dat is toch al een aardig stuk rijden 🙂 Dus bij deze staat het genoteerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.