Een dagje Keistad

Gisteren hebben we twee musea in Amersfoort bezocht, Kunsthal KAdE en het Mondraanhuis.

Kunsthal KAdE
Het hele gebouw, het Eemhuis, rook nog nieuw, naar pas geverfd. Het Eemplein ligt net over het spoor, tegenover het Stadhuis. Mijn navigatiesysteem, toch onlangs nog geüpdatet, kent het niet. De parkeergarage biedt alle ruimte, het is stil op het plein als we rond half twaalf arriveren. Onze museumjaarkaart biedt hier gratis toegang voor de lopende expositie, Move on …! 100 jaar animatiekunst. Er is buiten een klas middelbare scholieren weinig publiek, we kunnen alles rustig bekijken. Animatiefilmpjes in allerlei soorten, getekend, gemaakt met poppen et cetera. Maar ook de tekeningen en de poppen en decors. Hier  en daar wat rommelig, vooral omdat het geluid van de verschillende filmpjes door elkaar  klonk. Maar leuk om te zien. Ik heb me maar niet gewaagd aan het zelf maken van een filmpje, aangeboden via een te downloaden app en te ensceneren met LEGOdecor en LEGOpoppetjes. Temeer niet omdat de maag knorde.

image

De lekkere lunch genoten we in het museumcafé waarna we het oude centrum van Amersfoort inliepen voor een bezoek aan

Het Mondriaanhuis.
Na een wandeling van ongeveer een kwartier door het gezellige oude centrum kwamen we bij het geboortehuis van Piet Mondriaan. In dat huis aan de Kortegracht is een klein museum gevestigd dat op de benedenverdieping vertelt over het leven van de kunstenaar en wat van zijn eerste werk laat zien. Dus niet dat werk waar hij uiteindelijk beroemd mee is geworden. Ook is de Parijse kamer nagebouwd waarin de man woonde en werkte (inkijkje op foto).
Op de bovenverdiepingen is werk te zien van hedendaagse kunstenaars die schilderijen, foto’ s en sculpturen tonen van de modernistische architectuur. Deze naoorlogse architectuur borduurt voort op het door Mondriaan en tijdgenoten ontwikkelde lijnenspel.

Het bekendere werk van Mondriaan vind je alleen terug in de museumwinkel.

image

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.