Museum Gouda

20160503_141141De dinsdag heb ik weer eens goed benut, Een bezoekje aan Museum Gouda bedacht ik, op fietsafstand, een tentoonstelling over de beroemdste Gouwenaar ooit, Desiderius Erasmus en een vaste collectie Haagse school en Barbizon met onder andere werk van Isaac Israëls en Jan Toorop.
Heen had ik een straffe wind tegen en echt warm was het niet. Maar de Krimpenerwaard ligt er als elk voorjaar weer prachtig bij. Het felle lentelicht, de blauwe hemel, bevolkt met witte stapelwolken, de fruitbomen in bloei, weidevogels druk in de weer, zo’ n fietstochtje is echt genieten!

Het museum ligt in het mooiste stukje van de kaasstad, vlak achter de St. Jan die op zich al een bezoek meer dan waard is. Het verhaal over Erasmus was me wel bekend maar blijft het vertellen waard. De man was zijn tijd ver vooruit, getuige onder andere deze regels:20160503_135344

Boven hangen een aantal schilderijen uit de Haagse School. Door naast het schilderij een fragment vele malen uit te vergroten kun je goed zien hoe de impressionisten te werk gingen. Een paar penseelstreken vertellen het hele verhaal. Als voorbeeld hier een schilderij van Toorop met een uitvergroting van het groepje mensen dat bij het schip staat. Ik kan daar echt van genieten.
20160503_140447
20160503_135656

Aan het eind van de gang zijn nog een paar kamers gevuld met Gouds keramiek van onder andere plateelbakkerij Zuid Holland. Prachtige kunstwerken ook!

De terugweg, zon op het bolletje, wind in de rug, was heerlijk. Kortom, weer een fijne dag!

5 Comments

  1. Ik heb me in het verleden goed ingelezen op mensen als Erasmus, Spinoza ea . De tentoonstelling bevestigde mijn beeld maar voegde niets toe. Hoewel, als schilder genoot ik wel van de moderne portretten van de man, het hoe hij als student of na een verfrissend bad er uitgezien moet hebben.
    Wie zich een beeld wil vormen over deze grote denker, aanbevolen!

  2. Spijtig dat het niet dichter in de buurt is ☺ En wat Erasmus spreuk betreft … die is blijkbaar van alle tijden.

    1. liever, zijn tijd ver vooruit! In de context van de Middeleeuwen verwacht je geen vrijheid, laat staan van meningsuiting

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.