schaap en #SG16-18

Wat is de bedoeling?


spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is kok.

Schaap

scannen0010
‘We hebben Dorus laten helpen’, zei het vouwtje wijzend op het gecastreerde katertje dat lusteloos op de bank lag.
‘ Laten helpen?’, fulmineer ik,’ je reinste dierenmishandeling, je ontneemt het beest voor een belangrijk deel zijn karakter en in ieder geval zijn lust om te leven. De enige die geholpen is ben jij!’
Schaapachtig kijkt ze me aan, deze reactie had ze niet verwacht.
Castratie komt nog regelmatig voor bij dieren. Om uiteenlopende redenen maar vaak omdat het mannetje dan beter hanteerbaar is ontneemt men hem de ballen onder het mom, het mag dan klote voor je zijn, voor mij is het beter. De haan wordt kapoen omdat hij dan meer en beter vlees oplevert. De hengst wordt voortaan ruin genoemd, de stier gaat als os door het leven en de ezel mag zelfs kiezen tussen oen en kluns, beide mogelijkheden niet erg vleiend. Overigens lijkt een gecastreerde ezel ook plaatselijk een vent genoemd te worden, onbegrijpelijk, een vent toont juist dat hij ballen heeft!
De ram wordt hamel, een ramp voor dat beest. Ik weet dat, ben een steenbok, ik kan me er goed in verplaatsen. En de hamel krijgt vervolgens de bel aangebonden. Dat kun je ook met een kat doen maar dat terzijde. De hamel wordt dan belhamel en krijgt de opdracht de kudde bij elkaar te houden. Een kunst die hij wonderwel verstaat. Waarom de belhamel dan weer een ondeugend jongetje is ontgaat me ten ene male. Toch kom je de term al in de oudere geschriften tegen, Pietje Bel was heus niet de eerste belhamel. Kattenkwaad uithalen is kwajongens wel toevertrouwd natuurlijk. Om ze rustiger te krijgen zou je ze dus moeten castreren, ze blijven in staat leiding te geven maar zijn beter hanteerbaar. Bijkomend voordeel, ze kunnen tot op hogere leeftijd makkelijk de sopraanpartij blijven meezingen. En ze zijn inzetbaar als bewakers van mijn harem.
Rest me nog een vraag, is Sinterklaas ook een castraat? Waarom anders zingen we Sinterklaas kapoentje? En die Pietermannen, zijn dat belhamels of oenen of klunzen?

Zo mak als een lammetje;
Als er een schaap over de dam is volgen er meer;
Zijn schaapjes op het droge hebben;
Als een lam ter slachtbank gaan;
Een wolf in schaapskleren.

13 Comments

  1. Haha, sinterklaas is geen officiële kapoen. Dat doen we niet bij mensen. Hij wordt kapoen genoemd omdat hij celibatair moest leven als bisschop. En een bisschop heeft geen seks, zoals iedereen weet. Toch?

    Overigens is volgens mij in de Nederlandse literatuur de eerste echte belhamel Tijl Uilenspiegel. Waarschijnlijk staat hamel gewoon voor een jongeling die nog knaap is ;). Mijn uitvoering van het spreekwoord gaat nog volgen, maar ik wilde toch even reageren 😀

    1. Ik gedraag me als een rekel, moet je maar denken. En, of bisschoppen geen seks hebben, ik zou het niet durven beweren. Wel dat het door hun gelofte celibatair te zullen leven niet zou moeten.

  2. In het Bijbelboek Handelingen heeft Phillippus een ontmoeting met de kamerling uit het Morenland.
    ( Hand: 8: 26-40) Dat was een opperschatbewaarder, een harembewaarder van de koningin.
    Voor die functie had men hem gecastreerd. Zo iemand noemt men een eunuch.

    Men beweert toch ook dat als een knaap een dergelijke behandeling ondergaat een hoge stem behoudt? ( Gelukkig heb ik een baritonstem, hi, hi.)

  3. Gelukkig hadden wij bij de bereden politie in Utrecht ruinen. Hengsten zijn niet te hanteren voor dat werk. Soms verwijdert men bij een hengst ook wel 1 bal, zodat hij zijn vuur behoudt maar niet meer voor nageslacht kan zorgen. Men noemt dat dier dan een klophengst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.