Nederlands Bakkerij museum

Gisteren fietsten we naar het lieflijke stadje Hattem, een prachtige route vanaf ons tijdelijke verblijf. Eenmaal in het centrum lieten we de fietsen achter en slenterden we door de winkelstraatjes. Mooie geveltjes, een oud stadhuis, een stadspoort, alles ademde geschiedenis. Gelukkig hebben we altijd de Museumjaarkaart paraat dus toen we de ingang van het Bakkerij museum zagen hoefden we niet te aarzelen. Het museum is in twee panden gevestigd, aan weerszijden van een straat. Via een tunnel onder die straat kom je van het ene in het andere gedeelte. Het museum schenkt aandacht aan de historie, de oude Egyptenaren bakten al brood en aan de verschillende bakkerijproducten.

De Grieken leerden het brood maken van die Egyptenaren , zagen het als een geschenk van de goden en dan met name van Demeter, de moeder die het volk deed groeien. Dat tot grote woede van Hades, de god van de onderwereld die zijn klandizie zag teruglopen. Uit wraak ontvoerde hij Persephone, de dochter van Zeus en Demeter.  Zeus zag het gebeuren maar greep niet in, eigenlijk begreep hij niet waar al die opschudding vandaan kwam. Dat wekte op haar beurt weer de wowede van Demeter die alle akkers onvruchtbaar maakte. Dat deerde niet alleen het volk maar ook de goden, zij moesten immers leven van de offers van de mensen. Zeus zwichtte en zond zijn boodschapper, Hermes naar de onderwereld om de teruggave van Persephone uit te onderhandelen. Hades ging akkoord op een voorwaarde, Persephone moest de granaatappel der vergetelheid eten. Dat betekende dat ze steeds naar de onderwereld moest terugkeren en zo verbleef ze tweederde van de tijd in het schimmenrijk.

Behalve brood kwamen ook koek, beschuit en taarten aan bod en kregen we het een en ander te zien over het maken van chocoladevormen als paashaas en -eieren. En over de bereiding van ijs, marsepein en wat dies meer zij. In de bakkerij was een zwijgzame bakker  speculaaspoppen aan het maken wat voor een heerlijke geur door het gebouw zorgde. Geen wonder dat we na ons bezoek trek hadden in een lekker broodje.

Als het even meezit komen we deze week nog een keer terug in Hattem voor het Anton Pieck- en Jan Voermanmuseum.

6 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.