Asperges

Het witte goud, een koningsmaal, maar je moet er wel van houden! Ik had een collega die eens door een belangrijke relatie uit Oost Brabant was uitgenodigd voor het bespreken van een aantal lopende zaken. Na het zakelijk gebeuren zouden ze ergens een hapje gaan eten in een gerenommeerd restaurant. Lekkerbek als hij was verheugde hij zich vooral op deel twee van de bijeenkomst. Groot was zijn teleurstelling, vier gangen, drie keer asperges. En laat hij daar nu juist absoluut niet van houden!

Hemelvaartsdag kregen wij bezoek uit datzelfde Oost Brabant. Ruim een kilo asperges namen ze mee, vers van het land.
‘In plaats van bloemen!’
En daar weten we dan wel raad mee, dat zijn dan toch twee maaltijden en genoeg bouillon voor een heerlijke soep.

Ovenschotel
Vrijdag gebruikte ik de helft van de asperges voor een ovenschotel met gerookte zalm. Eenvoudig te bereiden, oppassen dat je je vingers er niet bij opeet!
In een ovenschaal bedek je de bodem met schijfjes aardappel. De aardappelen zijn net tegen de kook aan geweest, het garen komt wel. Op de piepers een laag gerookte zalm en daar op de asperges. Dit witte goud is in stukjes van drie à vier centimeter gesneden en hebben zo’n vijf minuten gekookt. Op de asperges een nieuwe laag aardappelschijfjes en dan gaat er een mengsel van een ei en een halve beker room culinair over. Wat peper om op smaak te brengen en het geheel voor drie kwartier in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Lauwe salade
Wat een heerlijke zomerse dag was het zondag. Reden om de overgebleven asperges te verwerken in een maaltijdsalade. Een recept om te bewaren vinden we. En dat dan omdat het maaltje best nog wel een keer op tafel mag komen.
De onttopte groente snij je schuin in dunne plakjes die voor drie minuten in kokend water gaan.
In een dressing van vier eetlepels olijfolie, een scheutje ketjap, een theelepel Franse mosterd, een teelepel rozemarijnnaaldjes en een scheut witte wijn laat je de smaken aan elkaar wennen. Vervolgens voeg je drie in dunne reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe en een klein gesneden gerookte kipfilet. Per persoon vijftig gram pasta (al dente volgens de gebruiksaanwijzing gekookt) toevoegen en een vorstelijk maaltje kun je op het tuinterras serveren. Succes gegarandeerd, tenzij je net als in de inleiding iemand treft die beslist geen asperges eet.

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.