Boeuf Bourguignon

Ha, ze zijn weer in de aanbieding, riblappen van het rund. Dus ik heb maar weer een stukje van bijna een kilo in mijn winkelwagentje gelegd. Nog even een doosje kastanjechampignons en een zakje sjalotten erbij. Knoflook, wat prei en een winterpeen en spekjes heb ik thuis nog wel liggen.
Mijn recept kost niet veel arbeidstijd maar een uur of drie/ vier sudderen is toch wel vereist. Dus staat het vlees nu in de oven op 140 graden en komt het uiteindelijk morgen pas op tafel. Met aardappelpuree en rode kool. Dat wordt weer smullen!

Bereiding
De runderlappen in blokjes snijden is nog even een behoorlijke klus. Maar met een scherp slagersmes en een rattenstaart om dat even aan te zetten lukt het wel. De blokjes vlees gaan in zo’n ouderwetse gietijzeren braadpan met wat olijfolie en worden rondom bruin gebakken. Is dat gelukt dan haal je het vlees weer uit de pan en bak je een grote sjalot en een teentje knoflook in het vet van het rundvlees. En dan kan het vlees weer terug. Tijdens het aanbraden van het vlees heb je de prei en de winterpeen in schijfjes gesneden, anders verveel je je maar. Het vlees en de sjalotjes worden nu bestrooid met wat meel en vervolgens ondergedompeld in half runderbouillon, half rode wijn. Prei en wortel toevoegen, zout, peper, een theelepeltje gedroogde tijm en een laurierblaadje erbij en de pan voor twee uur in de oven op 140 graden. Mooi even tijd om de scrypto in het NRC op te lossen, in ieder geval een beginnetje te maken. Na twee uur sudderen gaan een ons champignons, nog een gesnipperd klein sjalotje en een ons gebakken spekjes de pan in. En weer gaat de pan de oven in, doorsudderen maar. Dat mag gerust nog wel een uur of twee.
En dan? Klaar is Kees. Jammer dat ik tot morgen moet wachten maar een nachtje rust doet het gerecht alleen maar goed.
Ik heb wat veel gemaakt, ik weet het. Dus als de boel is afgekoeld wordt er gewoon een deel ingevroren. Dan heb je later in no time nog een keer een overheerlijk gerecht op tafel.

0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.