Dood en #SG17-39

Dood

Met dood in spreekwoorden en gezegden kun je veel kanten op. Ik koos het woord vorige week echter met het doel doodverven aan de orde te stellen, als in de gedoodverfde winnaar. Waar komt die uitdrukking, dat werkwoord vandaan?
De portretfoto bestond een paar eeuwen geleden natuurlijk nog niet. Welgestelden lieten zich dan ook door goede kunstschilders op doek of plaat vereeuwigen. En die kunstschilders oefenden ook wel op toevallige passanten of hun naaste familie.
Zo’n klus begon met een onderschildering in meestal twee, drie kleuren bruin. Laat ik me tot het hoofd beperken, de juiste plaats van ogen, neus en mond want er zijn wel standaardmaten maar er is natuurlijk geen mens gelijk. En ook van groot belang is de lichtinval. Welke kant van het gelaat krijgt het licht, waar valt de schaduw. Er zit nog geen leven in die basis, geen blosjes op de wangen, geen twinkeling in de ogen. Maar de te portretteren persoon is al wel herkenbaar. Dat noemt men dus niet ten onrechte doodverven. Als iemand dus gedoodverfd is voor een bepaalde job of prestatie dan overkomt het profiel met het gewenste.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is vuist.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.