Eikel en #SG16 -39

Eikel

Wanneer je uitgemaakt wordt voor een eikel dan hoef je dat niet als compliment op te vatten. Want de betekenis van het woord verwijst niet alleen naar de in deze tijd van het jaar massaal vallende boomvruchten maar ook naar het topje van het mannelijk lid. Een voorbeeld van dit dubbezinnig gebruik vond ik in het Limburgs: de meeste eekele hange on ne boom (=hier lopen nogal wat eikels rond!)
En ook je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn verwijst naar die dubbele betekenis.

Ook een blind varken vindt wel eens een eikeltje heeft dat dubbelzinnige niet al moet je ook in het geval je dit spreekwoord tegen je gebruikt ziet niet blij zijn. Het wil namelijk niet meer of minder zeggen dan dat je niet zo hoog aangeslagen wordt en dat je deze keer slechts door toeval of geluk het juiste antwoord gevonden hebt.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord

Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is geld, een woord dat weer in heel wat spreekwoorden een rol speelt. Ik laat me weer verrassen!

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.