Grond en een nieuwe uitdaging #SG16-25

Grond

Meestal sta ik toch wel met beide benen op de grond, niet aan de grond genageld, ik kijk wel uit. Soms op de voorgrond, dat wel, maar alleen als ik het nodig vind. In ieder geval zorg ik dat ik vaste grond onder de voeten heb. Niemand zal, mij kennende, het spreekwoord stille waters hebben diepe gronden in gedachte schieten, daar is ook geen enkele grond voor.
Op zoek naar spreekwoorden en zegswijzen met grond erin stuitte ik op een onbekende: het grondsop is voor de goddelozen (=gezegd van iemand die het laatste restje uitdrinkt). Wij gebruiken daarvoor het overschot is voor de goddelozen.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord

Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is spek.

9 Comments

  1. Hoewel het geen officieel spreekwoord is vermeld ik bij deze een anekdote die afkomstig is van de grootvader van mijn wederhelft.
    Hij woonde na de dood van zijn vrouw in een kamer bij zijn dochter, ( mijn schoonmoeder) en dan vertelde hij mij soms weer, dat hij ooit koningin Wilhelmina had ontmoet.
    Hij was toen vertegenwoordiger van de houtbond.
    Toen was het crisis en armoe en de majesteit had via een dienstknecht laten vragen waar er op dit moment behoefte aan was.
    “Aan spek en dekens, majesteit,” heeft hij daarop geantwoord. Dit gezegde is in ons huis tot op de huidige dag een gevleugeld woord gebleven als wij bietjes eten met uitgebakken spek.

      1. De geschiedenis vermeldt niet dat het Hare Majesteit behaagt heeft haar invloed aan te wenden teneinde het volk van dekens en spek te voorzien…..

        1. Ik vreesde het reeds, ware de blijheid des volks hem ter öre gekomen, hij zou er wis en zeker kond van gedaan hebben!

  2. Ha! Het grondsop is voor de goddelozen, die hoorde ik bijna dagelijks als ik het laatste restje drinken kreeg. Of het nu om melk ging of bier. Mijn vader schonk de wijnfles uit en riep dan altijd: “Het grondsop is voor de goddelozen,” alsof het een soort zegening van de laatste restjes betrof. Mooi 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.