#sg16-2 mijn hand en een nieuw woord

Aangenaam verrast, mag ik wel zeggen, was ik door de vele reacties op het woord van vorige week, hand. Niet alleen het aantal maar zeker ook de kwaliteit! Dat geeft de burger moed, nietwaar!
Het nieuwe woord is hond, slechts een letter maar een wereld van verschil. Ook dit woord speelt in heel wat spreekwoorden een rol.

Wat is de bedoeling?
spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Zoals beloofd hier mijn eigen invulling van de opdracht van vorige week:

Hand

“Had jij hier de hand in?”
“Niet meer, ik heb mijn handen er bijtijds vanaf getrokken, nog voor het uit de hand liep.”
“Ja, daarom, de problemen nemen hand over hand toe, mensen zitten met de handen in het haar!”
“Eerlijk gezegd zag ik al snel dat ik het project geen handen en voeten kon geven.”
“Dus eigenlijk mag je je handen dichtknijpen.”
“Ik heb wel getwijfeld, per slot van rekening had ik de handschoen opgenomen en ben ik iemand die de handen graag uit de mouwen steek. Maar het liep buiten mijn schuld al snel uit de hand. De handen in de schoot leggen staat normaal gesproken niet in mijn woordenboek. Maar ja, toen ik bij mijn opdrachtgever de handen niet op elkaar kon krijgen voor mijn werkmethode heb ik het uit handen gegeven. Hij hield de hand op de knip, nou dan weet je het wel. En met eerdere afspraken lichtte hij ook al de hand. Bovendien wilde hij de teugels volledig in eigen hand houden, ik kan daar niet tegen, ik wil zelf de touwtjes in handen houden.”
“Goh, ik had altijd gedacht dat jullie twee handen op een buik waren, ik zou zelfs mijn hand daarvoor in het vuur gestoken hebben.”
“Ach, je kunt je vergissen, het was op het laatst als een dood kind met een lam handje, ik had er totaal niets aan.”

19 Comments

  1. De hond was teruggekeerd naar zijn uitbraaksel…

    ( Sommige honden hebben nogal een zwakke maag. Zij schrokken hun eten naar binnen waar het licht verteerd wordt. Later braken zij dat voedsel weer uit en begraven het op een plekje en vreten het later weer op)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.