Spreekwoorden en gezegdes #sg16-1

Het goede gebruik van spreekwoorden verrijkt volgens mij je taalgebruik. De taal wordt er speelser door. Maar ik constateer een enorme verschraling op dat gebied. Steeds minder mensen kennen deze vorm van uitdrukken, mensen kennen en begrijpen de betekenis niet meer. En als er dan al eens iemand een poging doet dan verhaspelt hij of zij de uitdrukking. Ik vind dat jammer. Voor mij reden om een wekelijkse rubriek te starten waaraan iedereen mee mag doen.

Wat is de bedoeling?
spreekwoord.jpgIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Op nieuwjaarsdag postte ik dit idee als voornemen. De eerste reacties doen me deugd, belangstelling genoeg om van start te gaan. Iedereen mag meedoen, een enkele keer, iedere week, wat je wilt. Vrijheid, blijheid, wat mij betreft.

Het eerste woord ligt nogal voor de hand. Inderdaad hand.
Zelf doe ik ook mee, zij het dat ik een week later mijn uitwerking post met daaraan het nieuwe weekwoord gekoppeld.
Doe je mee? Succes!

26 gedachten over “Spreekwoorden en gezegdes #sg16-1

Voeg uw reactie toe

 1. Een leuk initiatief Carel om onze kennis van de spreekwoorden en uitdrukkingen weer eens op te frissen.
  Van het woord ‘hand’ zijn vele uitdrukkingen voorradig.
  Wat waarschijnlijk niet een ieder weet, is, dat uit de Bijbel vele uitdrukkingen en spreekwoorden afkomstig zijn, die thans nog gebezigd worden.
  Zo moest ik denken aan het spreekwoord uit Mattheus (hfst. 6: 3) waar Jezus zijn volgelingen voorhoudt: “Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechter doet.”
  De uitdrukking heeft betrekking op mensen die zich er op laten voorstaan, dat zij geld geven aan de armen, alleen om het feit, om door de mensen geroemd te worden….Als je dus wat aan de armen wilt geven doe dat dan in het verborgene. “Uw Vader, die dit in het verborgene ziet, zal het u vergelden,” is de les die daaruit getrokken kan worden.

 2. Tweede poging ☺ Mijn vorige reactie is blijkbaar de mist ingegaan… even hernemen dus… Met deze eerste blogpost is de kop er af, benieuwd wat je er zelf van bakt ☺

  1. ik heb ze niet geteld, maar inderdaad, alle kans dat er meer spreekwoorden aan de beurt komen.Dat lag natuurlijk voor de hand

 3. Een kinderhand is gauw gevuld. Hier moet ik nog wel eens aan denken als ik soms zie wat er uit de kast wordt getrokken om kinderen te vermaken. Vaak zijn ze met is simpels net zo tevrede, dus een kinderhand is gauw gevuld!

 4. Pingback: hand

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑