Stro en #SG17-18

Stro

De vogelverschrikker is door de boer aangesteld om de vogels van zijn land te verjagen. Omdat de pop doorgaans van stro is wordt hij de stroman genoemd. Met andere woorden, iemand die het werk namens een ander uitvoert is de stroman.
Stro vulde ook de matrassen in vroeger tijden. Bij verhuizen ging er het nodige verloren, reden waarom we nog steeds zeggen ‘verhuizen kost bedstro’.
Je vastklampen aan een strohalm betekent zoveel als je laatste mogelijke kansloze hoop op redding.
En wat te denken van een strovuur, dan is het warme enthousiasme maar van zeer korte duur.
Wanneer je op stro ligt dan ben je dood. Wanneer je stro op de kist legt aanvaard je de erfenis niet, ervan uitgaande dat je dan met te veel schuld opgezadeld wordt. Kortom, met stro kun je alle kanten op.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is mei.

6 Comments

  1. Ik ben er mee bezig, Carel. Maar nog even over het stro. “Wanneer je op stro ligt dan ben je dood”. Ik kende die uitdrukking niet, maar hij geeft een extra dimensie aan het boek Juni van Gerbrand Bakker. De moeder van het gezin kruipt geregeld naar de zolder en blijft er een poos op het stro liggen (verdriet om de dood van haar dochtertje, wat in dit weinig spraakzame gezin doodgezwegen wordt). Het verhaal speelt zich af op een dag in Juni. Moeder ligt weer op het stro, ze negeren haar maar. Aan het eind van het verhaal sterft ze op het stro. Ik denk dat Gerbrand Bakker deze uitdrukking wel kende. Mooi boek trouwens.

    1. ook ik kende het spreekwoord niet, dat is juist zo leuk aan deze serie, je vindt van alles. Fijn dat de betekenis die in het boek kennelijk bedoeld werd nu ook bij jou is geland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.