Vrouw en #SG17-21

Vrouw

Joost van den Vondel zei het reeds: “Een vrou is duisent mannen t’ergh”. Dat hij niet de enige is die tot die conclusie kwam blijkt duidelijk achter de strekking van vele spreekwoorden en gezegden die de vrouw als onderwerp hebben. Om er een paar te noemen:

  • de vrouw draagt meer uit met de lepel dan de man inbrengt met een schepel;
  • die zijn vrouw liefheeft laat haar thuis;
  • wat vrouwen weten blijft gesloten, als water in een zeef gegoten;
  • weinig spreken en veel zwijgen doet de vrouwen veel eer krijgen (Gezelle).

Het is helemaal schrikken als je ziet hoe de vrouw in de verschillende lokale dialecten genoemd wordt. Ik zal ze je besparen, nieuwsgierigen kunnen altijd zelf even googlen. Feministen hebben in ieder geval nog bergen werk te verzetten.

Is het dan allemaal kommer en kwel?

  • de Friezen zeggen: Daar de vrouw goed huishoudt groeit spek aan de balk;
  • en Cats wist al: Een vrouwenhaar trekt sterker dan een kabeltouw.

En voor vandaag de laatste, al zegt die meer over de man: Hij ziet liever een vrouw in haar hemd dan een ruiter in zijn harnas.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is ei, dat moet te doen zijn.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.