Zuster Fidelma

Peter Berrisford Ellis, een Ierse historicus, schreef een serie verhalen onder het pseudoniem Peter Tremayne. De verhalen spelen zich af in het Ierland van de zevende eeuw. De hoofdrolspeler is de non Fidelma, zus van de koning van een van de vijf koninkrijken die het eiland dan kent. Ze is tevens een soort onderzoeksrechter en wordt samen met haar maat, de Saksische broeder Eadulf ingezet bij raadselachtige misdaden. Ze verstaat haar vak, dat spreekt want ze is de hoofdrolspeler. Goed dat is het verhaal, de schil om het in mijn ogen interessante deel.

( dit speelt dus af in de tijd voor dat Kelten als Bonifatius en Willibrordus in de Lage Landen het evangelie prediken.)

En dat is de geschiedenis, de verhoudingen, de wetten uit die tijd. De dan al gekerstende Ieren gaan niet in alles mee met de Roomse kerk. Net als de Byzantijnse kerk zien ze niets in het celibaat. Eadulf en Fidelma gaan een proefhuwelijk aan en krijgen een zoon. In kloosters wonen nonnen en broeders. De wetgeving toont een geëmancipeerde samenleving, de vrouw heeft dezelfde rechten als de man. De wetten kennen evenwichtige straffen, afgestemd op de status van de overtreder. Ze kennen al ontoerekeningsvatbaarheid.

Eadulf is de kapstok waar veel uitleg aan opgehangen kan worden. Hij begrijpt vanuit zijn achtergrond niet alles, is niet bekend met de mores.

De schrijver is historicus en zal naar ik aanneem zoveel mogelijk binnen de overlevering blijven. Ik vind dat interessant en leerzaam.

2 Comments

    1. Mee eens, wat mij vooral treft is de onderlinge verhoudingen, wel rangen en standen maar ongedwongen met elkaar omgaan. En, als gezegd, de evenwichtige wetten en de geëmancipeerde maatschappij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.