Publiek #WOT ’15-21

Ik ga een keertje mee met Martha in haar benadering van het woord publiek en het over de toeschouwers/ toehoorders hebben. Dan laat ik de mogelijkheid liggen het te hebben over de publieke zaak, publieke werken of een publieke vrouw, allemaal tot algemeen nut zal ik maar zeggen.
Neen, de toeschouwer, en dan degene die uit vrije wil ergens naar komt kijken. Bijvoorbeeld naar een sportwedstrijd of naar een voorstelling in de schouwburg. Dat is een verschillend soort publiek en je mag een ander gedrag verwachten. De voetbalsupporter die naar een wedstrijd kijkt als ware het een ernstig toneelstuk spoort niet. De cabaretliefhebber zal mee lachen met de rest als hij de grappen begrijpt. En zo hoort het ook!
Iemand die zich niet aan de ongeschreven wetten op dit vlak houdt kan rekenen op boze blikken of meer. Laat ik een praktijkvoorbeeld noemen, ons enige jaren geleden overkomen in de Goudse schouwburg. Geen idee meer waar de voorstelling over ging maar dat is ook niet belangrijk. In de rij achter ons neemt een vijftal dames plaats die voor de voorstelling luidruchtig hun gesprek voortzetten dat tijdens het voorafgaande dinertje was ingezet. Het ging nergens over, wat roddels zoals collegae die onder elkaar uitwisselen, niet iets wat ons kon boeien maar goed, het was voor de voorstelling. Bleef het daar maar bij, de onzin werd tijdens het begin van het optreden gewoon voortgezet. Na een minuut of tien was mijn ergernis zo hoog opgelopen dat ik opstond en de dames op harde toon verzocht hun koppen dicht te houden, dat we niet voor hun maar voor het op het toneel gebodene gekomen waren. Uit het applaus dat me ten deel viel leid ik af dat veel meer publiek zich ergerde aan het stel. En het hielp, ik heb de dames niet meer gehoord. Na de pauze heb ik ze ook niet meer teruggezien, stil zijn was kennelijk niet voor hen weggelegd.

2 gedachten over “Publiek #WOT ’15-21

Voeg uw reactie toe

  1. Dit verhaal deed me denken toen jaren geleden een actiegroep steeds voorstellingen provoceerde door hard te gaan lachen als er even niets te lachen viel, tot ergernis van het publiek, dat zich verheugd had op een avondje uit. Op voorhand was er een groep ME’ ers in de zaal in burger aanwezig ik meen in Tivoli, die toen de actiegroep tot tevredenheid van het publiek heeft verwijderd. Ik weet het niet zeker meer of ze iets te maken had met de actiegroep tomaat?
    Overigens wel moedig van je hoor om actie te ondernemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑