#50books ’15-13

Welke boeken en/of schrijvers ken jij die te maken hebben met jouw woon- of geboorteplaats?

Hoe kom je bij zo’n vraag? Kwam ik uit Amsterdam dan kon ik de hele Baantjerserie noemen, en menig schrijver die daar tenminste enige tijd gewoond heeft. Dito voor de andere grote steden, moeiteloos bedenk ik titels en schrijvers. Nu zou ik gemakshalve Utrecht kunnen kiezen en vanuit dat standpunt de vraag kunnen beantwoorden. Te gemakkelijk, ik kies voor een lastiger weg en neem mijn huidige woonplaats, het mooie Schoonhoven, Zilverstad aan de Lek.
Niet zo heel lang geleden las ik een historisch verantwoord boekwerk over de bestuurderen sinds het verkrijgen van de stadsrechten. De bekende arts/ wetenschapper Reinier de Graaf is hier geboren en heeft vast wel iets wetenschappelijks gepubliceerd. Maar ik wilde echte schrijvers, mensen die schrijven om het schrijven, niet om de wetenschap te dienen.
Via Wikipedia en Google stuitte ik op twee namen, Johannes Hazeu Cornelisz en Servaas de Bruin. Beiden zijn terug te vinden op de site van de Nederlandse bibliotheek. Onze Johannes werd geboren in 1755 en schreef vooral stichtelijke werken als psalmteksten en bijbelvertellingen voor kinderen.

Servaas de Bruin was duidelijk profaner ingesteld. Hij leefde van 1821 tot 1901 en heeft wat encyclopedisch werk op zijn naam maar ook wat verhalen. Ik noem Een dag met een gaatje, een met gevoel voor humor geschreven geschiedenis van een kandidaat notaris op vrijersvoeten. Zijn commercieel gevoel komt duidelijk in de laatste alinea naar voren:

…. is er nog leven in hem, of is hij dood?
Om dat te vernemen, waarde lezer! dien ik zelf eerst de noodige inlichtingen in te winnen; en mogt gij, na de lezing van deze bladzijden, eenig belang in de zaak stellen, dan deel ik u misschien later nog iets er van mede, onder het opschrift: β€˜De Geredde en de Redder.’

Je begrijpt het al, het komt allemaal goed maar hoe vertelt hij pas in zijn volgende boek!

En wil je wat verhalen over ons mooie stadje lezen, in de categorie het witte huis op dit blog staan er een stuk of wat, aanbevolen!

Een gedachte over “#50books ’15-13

Voeg uw reactie toe

  1. Hum mijn woonplaats… weet ik niet zo direct. Maar mijn geboorteplaats Aalst – Priester Daens om er maar een te noemen speelt zich daar volledig af πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑