Kaas

Ja, die koe van gisteren, die heeft haar werk gedaan.
De boerin ook, een prachtig natuurproduct hebben die twee samen gemaakt.
Liefst op onze fiets, het weer moet een beetje meezitten, trekken we de polder in om een pondje kaas te halen. Een plat stukje pittig belegen, wel snijdbaar, de kaasboer mag zich daar misschien aan ergeren maar dat is voor ons fatsoenlijk verwerkbaar. We rijden richting Haastrecht of richting Berkenwoude, we treffen een kaasboerderij en slaan onze slag.

Boerenkaas en basterdsuiker zijn , mits voorzien van het label GTS (gegarandeerd traditionele specialiteit) de enige Nederlandse producten die om deze reden op de Europese markt beschermd zijn. Die bescherming geldt ook voor (geuzen)lambiek, balsamicoazijn uit Modena en de Spaanse serranoham om maar wat te noemen. In totaal vallen ongeveer 600 producten onder dit label.
De EU kent nog twee vormen van bescherming, de beschermde oorsprongbepaling (BOB) en de beschermde geografische aanduiding (BGA).
Of die kazen die we hier kopen daadwerkelijk dat EU-label hebben, ik zou het niet weten. Maar waarom zou een zelfkazende boer zijn producten in pak ‘ m beet Denemarken laten fabriceren. En dan nog, we vinden dit soort kaas lekker, ongeacht de oorsprong.

0 Comments

  1. Een zelfkazende boer gaat dat niet doen.. nee 🙂 Maar sommige producten die in handen komen van grote bedrijven, om nog geen multinationals bij naam te noemen, hebben die bescherming echt wel nodig – van onze streekproducten moeten ze met hun tengelen afblijven 🙂 Stokpaardje van mij… lol

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.