Traditie 

Nu hoorde ik onlangs een politicus, een lijsttrekker nog wel, roepen dat een traditie in ere hersteld moet worden. Even afgezien van dat ik liever vooruit kijk dan terug in het verleden duik, welke traditie? Je hebt oude tradities, in de middeleeuwen deden we het al zo. Je hebt minder oude tradities, vijftig, zestig jaar geleden was dat al gewoon.

In die laatste zin heb ik, ik zit immers in mijn zeventigste levensjaar enig recht van spreken. De politicus wil dat de kinderen hun schooldag beginnen met het zingen van het volkslied, staand nog wel! Nooit gedaan, mijn jongens ook niet. Wel leerden we het Wilhelmus en zongen we op Koninginnedag twee coupletten op het Domplein (vijftiger jaren vorige eeuw). Maar iedere dag? In de klas?

Of is dit weer zo’n Amerikaanse traditie die net als Halloween en Valentijnsdag zonodig hier moet worden binnengehaald?

4 Comments

  1. Voor mij hoeft in de klas niet iedere dag te beginnen met het zingen van het Wilhelmus.
    Achter deze gedachte schuilt toch meer. Belangrijk zou zijn als we met z’n allen eens wat meer zouden doen aan normen en waarden waar o.a. het CDA voor staat. ( Buma, misschien wel de toekomstige president?)
    Welke volwassene of kind kent nu vandaag de dag nog het volkslied? Of andere vaderlandse liederen?
    Overigens wordt het zesde couplet ( Mijn schild ende betrouwen, wat ik mooier vindt dan het Wilhelmus) vrijwel niet meer gezongen vanwege het feit, dat er hier mensen wonen die daar moeite mee hebben…. maar ze willen wel allemaal Nederlanders worden of zijn…
    Zo blijft er niets meer over van onze cultuur enz.

    1. Normen en waarden staat zo goed als iedere partij wel voor. Er is de nodige discussie mogelijk over de invulling. Dat hoeft voor mij niet het besef te zijn dat in de vijftiger jaren aan dit begrip gegeven werd. Ook normen en waarden evolueren. En in teruggrijpen op zelfs mij onbekende traditie is al helemaal niet de oplossing. Zou jij terug willen naar de normen en waarden die in de 19e eeuw de cultuur bepaalden? Ik denk het niet. Er is sindsdien veel veranderd en verbeterd. Vooruitgang kun je niet tegenhouden, moet je ook niet willen

  2. Het Wilhelmus heb ik nooit gezongen.
    Ook de meer Rode Liederen komen niet uit mijn mond.
    Ten eerste kan ik niet zingen.
    Ten tweede ben ik niet voor verheerlijking.

    Ouder wordend word ik wel nostalgischer …

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.