Gans en #SG17-10

Gans

Met gans kon je drie kanten op, het dier, het ganzenbordspel en gans in de zin van heel. Ik kies voor het dier maar eerst twee gezegdes die duidelijk van het bordspel komen. Met dat valt op een gansje geeft aan dat je mazzel hebt, kom je op een gans dan mag je de ogen van de dobbelsteen dubbel tellen. Ben je van het ganzenbord afgelopen dat gaat het niet zo goed met je, dan ben je zo mager als de dood op het bord.
‘t Bier is niet voor de ganzen gebrouwen kende ik niet maar sprak me wel aan. Het is een aanmoediging nog een glas mee te drinken. Wat ik ook niet wist is dat de ganzen niet geloven dat de kiekens hooi eten. Wat voor de Vlaming zoiets betekent als je kunt mij nog meer vertellen, ik geloof er niets van. In Vlaanderen weten ze ook dat een vette gans zichzelf bedruipt. De Bourgondiër hoef ik deze niet uit te leggen. In Friesland weten ze dat de ganzen die eenmaal in het koren geweest zijn er altijd weer heen willen. En wanneer de Fries zegt dat hij niet uit een ganzenei komt bedoelt hij of dat hij van fatsoenlijke komaf is, of niet zo dom is als je denkt.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is pak, weer een woord waar je alle kanten mee op kunt.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.