Bietenrisotto

Het voornemen, een paar weken geleden, om een heerlijke bietensalade met hollandse nieuwe te maken haalde het niet. De heerlijke zomer was in ene verdwenen, de natte moesson nam het over. En niet zo’n klein beetje, keer op keer stonden de straten blank, mensen klaagden met reden over inregenen, erger, instromen van water in hun huizen. Zo’n salade hoor je op je terras te eten, vinden wij.
Die haring is allang op maar ik zat nog steeds met een pakje gekookte kroten. Ik weet het, die kun je ook met een gekookte aardappel eten, eventueel gestampt. Je kunt hem met een bal gehakt, een karbonade of een stuk witvis eten, het is een makkelijke groente. Maar ik wilde weer eens iets anders. En dat werd een risotto, simpel en heerlijk. En dat gaat vaak samen, ik schreef het eerder bij een van mijn eerdere recepten.

voor twee personen:
een ui
een teentje knoflook
200 gram risottorijst
een glas witte wijn
rundvleesbouillon
150 gram spek in reepjes
twee gekookte bietjes, klein gesneden
een handvol rucola
en een stukje fetta
een scheut olijfolie

Boodschappen gedaan? Aan de slag dan maar. Snipper de ui en de knoflook, negeer de tranen. Verhit de olie en fruit daarin ui en knoflook, voeg vervolgens de rijst toe. Het grote roeren kan beginnen. Want,dat vergat ik te vertellen, je moet voldoende spierkracht en conditie hebben om een klein half uur in de brij te roeren. Als de korrels glazig zijn dan voeg je de wijn toe en je zorgt dat de pap aan de kook blijft, niet te hoog vuur. De rijst zal de wijn opnemen en daarna dient steeds een goede schep bouillon toegevoegd worden, de rijst is dorstig. Herhaal dat tot de rijst gaar is. Denk eraan, blijven roeren. Is de risotto gaar dan voeg je de bietjes toe. Ho, wacht, tussendoor heb je de spek knapperig gebakken, gewoon in zijn eigen vet. En ook de gebakken spekjes voeg je toe en je roert alles netjes weer door elkaar. Nog een paar minuten opwarmen en de borden kunnen op tafel. Schep de risotto op en voeg wat rucola toe. De verkruimelde fetta zorgt voor het contrast in de smaak. Eet smakelijk!

10 Comments

  1. Ook een lekkere variatie is bietencarpaccio. De bieten dun snijden en dan het geheel afmaken met wat rucola, geraspte parmezaan en wat druppels echte balsamico.

  2. Wij eten op z’n tijd ook bietjes. Mijn vrouw gekookt met een klontje boter en een uitje en ik de bietjes aangemaakt als sla, citroensap, olijfolie, beetje nepsuiker, uitje, slasaus. Daarbij gekookte aardappeltjes en uitgebakken vet spek. Spekvet over de piepers. Jammie….!!!! Cholesterolpillen onder handbereik… ach voor een enkel keertje….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.