Augustus en #SG17-32

Augustus

Augustus is de oogstmaand en veel van de spreken die op deze maand betrekking hebben refereren daaraan. Aan goede oogsten en slechte oogsten. En ook diverse gezegdes verwijzen naar de weersverwachting voor de winter. Dat voorspellende karakter neem ik maaur met een korreltje zout. Ik vond en spreuk die beide kenmerken in zich heeft, de verwijzijng naar de oogst en het voorspellen. Wat augustus niet kookt laat september ongebraden..
Het betekent zoveel als wat je in de oogstmaand niet binnen kunt halen ben je kwijt, september is dan gewoon te laat. In overdrachtelijke zin kun je deze natuurlijk ook goed gebruiken. Neem het goede moment, dat komt later niet meer terug.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is leeg. Dat heeft een reden. Zoals je van me gewend bent blog ik op dinsdag over spreekwoorden en gezegdes. Maar gisteren bleef het scherm leeg. Nou ja, niet helemaal, ik blogde over een dagje Scheveningen en omstreken. Dat had te maken met de actualiteit maar vooral omdat ik vergeten was dat ik de SG17 had moeten posten. Vol had dus ook gekund, mijn hoofd zit zo vol met andere dingen dat ik soms even wat vergeet. Maar goed, vandaag maak ik het goed met een woord dat Martha voor me bedacht heeft.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.