Cent en #SG16-34

Cent

‘Geen cent teveel, hoor’zei Zeeuws meisje, ons Zeeuwen zijn immers zuinig! Of dat werkelijk waar is weet ik niet, mensen zeggen wel meer wat. Ik hou niet zo van dat gegeneraliseer. Het is me geen cent waard, met andere woorden, waardeloos. Draagt een bevolkingsgroep eenmaal zo’n, meestal negatieve kwalificatie met zich mee dan moet het individu uit de groep meteen in de verdediging en bewijzen dat hij of zij juist de uitzondering is. Schotten zijn niet gierig, Surinamers niet lui, Belgen niet dom en Marokkanen niet crimineel. Wat dan weer niet wil zeggen dat er geen gierige Schot bestaat en er best wel domme Belgen zullen zijn, et cetera.
Overigens, iemand voor vijf cent geven betekent dat je hem een flink pak slaag geeft. En een fluitje van een cent is een makkie!

Wat is de bedoeling?

spreekwoord

Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is koning.

6 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.