Haring en #SG17-15

Haring

We staan in dit land tegenwoordig veel te snel met onze mening klaar. Wij, met zijn allen. Een recent voorbeeld is de reactie op de ruzie die op de Mandelabrug in Arnhem plaats vond tussen enerzijds twee homoseksuele mannen en een aantal jeugdige belagers. De eerste uitleg, homo’s aangevallen door Marokkaans tuig, is helemaal niet zo zeker meer de enige waarheid. Er is niets mis met een protest tegen homoagressie, ook ik veroordeel dat. Maar het ‘het zal wel zo gebeurd zijn’ is me toch voor de zoveelste keer de te snelle conclusie. De politie heeft daar een verantwoordelijkheid in, de pers ook. Maar eigenlijk iedereen, niet direct klaar staan met conclusies, meer gebaseerd op verwachtingspatroon dan op de feiten. We hebben daar een spreekwoord voor, ik moet er haring of kuit van hebbben’.
Nu weet ik niet of dat alleen om Hollandse nieuwe gaat. Ik kwam er nog een tegen die, gezien mijn recente eigen ervaring toch in ieder geval niet geldt, haring in ‘t land, dokter aan de kant’. Maar daarover morgen meer

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is, hoe verzin ik het Pasen.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.