Zwaard en #SG16-28

Vorige week een kleine uitglijer mijnerzijds. Abusievelijk koos ik als nieuw woord duivel maar dat was al eerder de uitdaging geweest. Nog diezelfde dinsdag maakte ik er zwaard van.

Zwaard

Ik kan zo’n uitglijer natuurlijk te vuur en te zwaard verdedigen maar dat is duivels lastig. Je zet dan de oude aartsengelen Lucifer en Michael in, een strijd die al eerder een satanische afloop kende.
Nee, dan een ander dilemma, het zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt. Een gezonde waarschuwing, je kunt wel jaloers zijn op anderen, je meer wensen dan je hebt, weelde, aandacht, dat soort dingen. Maar altijd dreigt er het gevaar van een forse tegenvaller. Bij Damocles was dat een zwaard dat boven zijn hoofd hing aan een enkele paardenhaar. Er hoeft dan, kun je je voorstellen, maar weinig te gebeuren en de gevolgen zijn fataal. Het is natuurlijk in overdrachtelijke zin bedoeld maar, bedenk dat er altijd een andere kant aan de pret kan zijn.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord

Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is zak.

6 Comments

  1. gedraag je, Martha, ik doe je alleen maar een plezier met een extra woord, zeker nu je toch niet kunt sporten 😉

 1. Tijdens een muziekles vraagt de juf aan de kinderen of zij ook namen kennen van instrumenten.
  Piano, fluit, gitaar weten de kinderen te vertellen.
  Careltje weet er ook een te noemen.
  “Een akkoezakzozie juf,” roept hij triomfantelijk.
  De juf kijkt heel verbaasd?
  “Hoe kom je daar bij,” vraagt ze.
  Ik hoorde laatst mijn moeder dat tegen mijn vader zeggen. “Akkoezakzozie, zit er weinig muziek in.” 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.