Een eigen huis, een dak boven zijn hoofd

Van Martha kreeg ik dertig uitdagingen. Ik ga er een aantal van aan, hier is de eerste.

Het is nog niet eenvoudig om een eigen stekkie te vinden in een studentenstad als Amsterdam. Sjoerd had zich al in zijn examenjaar op het VWO ingeschreven voor studentenhuisvesting en er na drie jaar wachten eindelijk een containerwoning toegewezen gekregen. Maar omdat hij zijn studie met succes beëindigd heeft moest hij daar weer weg. Vooralsnog had hij als duur alternatief een extra jaar ingeschreven kunnen blijven bij de universiteit en als zogenaamd student de container kunnen aanhouden.
Na een paar maanden werd de zoektocht beloond. De aanbiedingen bleven schaars maar de kandidaten voor een huurhuisje waren kennelijk tijdelijk met andere zaken bezig, afstuderen bijvoorbeeld, of een paar weken vakantie. En dus kreeg Sjoerd na een paar keer er dicht tegenaan gezeten te hebben de mogelijkheid om een appartement te huren in de buurt van het Westerpark. Ideaal, kort op het centrum, dichtbij Amsterdam Centraal en een gezellige multicultibuurt. Het was niet bepaald goedkoop, omdat het pand als gemeentemonument te boek staat moest hij ongeveer honderd euro meer huur betalen dan elders voor vergelijkbare ruimte. Maar ja, dan heb je tenminste wat op een plaats waar je graag woont.
Hij trommelde wat handige vrienden op en al snel begon het huis te lijken op wat voor hem de ideale woonruimte moest zijn. Zijn kleuren, parketvloertje erin, gordijntje voor het raam. En een dag of veertien nadat hij de sleutel had gekregen sleepten ze de meubeltjes en andere spullen het pandje in.

Samen met de vrienden die geholpen hadden zorgde hij ervoor dat het bierkrat voor statiegeld terug naar de supermarkt kon. Het werd een gezellige afsluiting van een dag hard werken.

Moe maar gelukkig met het feit dat hij nu zijn eigen plekje heeft kroop hij voor het eerst in zijn nieuwe huisje onder de wol. Hij kon niet direct de slaap vatten, er was de afgelopen dagen teveel gebeurd, er ging teveel door zijn kop. Maar na een uurtje woelen en draaien viel Sjoerd toch in slaap.

Een diepe slaap, een verdiende slaap. Morgenochtend nog wat spullen op zijn plek zetten en dan ‘s middags maar eens een stukje de polder in op de racefiets. De boog kan niet altijd gespannen zijn.
Maar morgenochtend kwam heel vroeg. Sjoerd werd wakker om rond vier uur. Aanhoudend gebel en geklop op de ruit van de woonkamer dwong hem zijn bed uit te gaan. Hij schoot snel in zijn kamerjas en slofte met gepaste tegenzin naar de deur. Daar stond een oud vrouwtje, krom gebogen over haar rollator maar vast besloten niet eerder weg te gaan of ze moest de nieuwe bewoner gezien en gesproken hebben.
“Bent U meneer Niewijs vannacht al tegengekomen?”
Sjoerd veegde de slaap uit zijn ogen, “Meneer wie?”
“Niewijs, de vorige bewoner, hij is twee maanden geleden overleden.” Het oude vrouwtje sprak alsof zo’n ontmoeting de gewoonste zaak van de wereld was.
“Bent U gek geworden? Dat kan toch niet.” Niet direct een diplomatieke reactie, niet getuigend van inlevingsgevoel, maar wat wil je. Na zo’n zware week midden in de nacht voor zoiets idioots je bed uit gebeld worden brengt niet direct het beste in een mens naar boven.
Het leek haar niet te bereiken, onverstoorbaar ging ze door. “Ik ben de bovenbuurvrouw en meneer Niewijs staat om de haverklap ‘s nachts bij mij aan de deur, dan is hij weer eens zijn sleutel vergeten. Ik heb een reservesleutel, moet U weten. Of liever, die had ik want ik heb hem meegegeven aan die meneer van de woningbouw. Dat heb ik Niewijs ook gezegd, dat hij dood is en zijn sleutel niet meer nodig heeft. Van de week zei hij tegen me dat hij me niet meer lastig zou vallen, hij zei dat er weer iemand in zijn huisje kwam wonen en dat hij hem wel om een sleutel zou vragen.”
Sjoerd huiverde, hij was op slag niet meer zo blij met zijn nieuwe huisje.

De uitdaging: Your character moves into a new apartment. On the surface, the place seemed ideal, but his/her first night there, your character discovers a terrible problem
with the place that he/she didn’t take into account...

16 gedachten over “Een eigen huis, een dak boven zijn hoofd

Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑